inmargo.blogspot.com

Az iNapló IT szemléje - ELTE-LIS + iNapló - Fodor János

2008. december 16., kedd

Mobil hálózatiság

Napjaink legfontosabb hálózati jelensége a mobil eszközök "bekötése" az internetes információs rendszerbe. A helyzet előzményei: 1. a mobiltelefonok fejlődése, okosodása; 2. a drótnélküli adattovábbítás fejlődése (sávszélességnövekedés) és a wifi elterjedése; 3. a palmtop (tenyérgép) számítógépkategória fejlődése és átalakulása; 4. a netbook számítógépkategória megjelenése, 5. a táblagép kategória megjelenése.
A netbook piac kialakulásának oka részben a világgazdasági válság (a takarékosság jegyében az új gépet vásárlók jobban megfontolják, kell-e pl. másodgépnek egy teljesen felszerelt laptop, vagy csak netezésre használnák), másrészt a divathullám és figyelem, ami a harmadik világ megsegítése céljából indított OLPC (One laptop per child) olcsó, hordozható laptop projekt nyomán alakult ki. A válság enyhülésével és a technológia fejlődésével (érintőképernyő, mozgó alkatrész nélküli, flash tárolók a winchesterek helyett) az Apple-nek sikerült elkészítenie az első használható táblagépet, s az iPad sikere nyomán 2010 végére a netbook láz helyett már táblagéplázról beszélhetünk.
A mobil hálózatiság jelentős hatást gyakorolhat életmódunkra (neonomád=kávéházakban dolgozó, idejével szabadon gazdálkodó szakember), szoftver és eszközhasználatunkra (weben tárolt dokumentumok, sőt szoftverek) és az adatbiztonsági helyzetre is (irdatlan iramban nő az elhagyható, elveszthető apró gépek száma, melyek fontos/céges/magán adatokat tárolnak).
Cloud computingnak általában az hálózatban kapcsolódó szerverek sokaságára bízott műveletvégzést, adattárolást nevezzük, de napjainkban legyakrabban a mobil hálózatiság kapcsán emlegetik, hiszen a felhasználók a terjedelmes adatfájlokat, munkákat a "felhőben" tárolják, hogy bármikor hozzáférjenek kis tárhelyű mobil gépeikről. Ilyen, szerverfelhőre épülő szolgáltatás pl. a Google Docs.
A mobil hálózatiság piacformáló jelentőségét mutatja, hogy minden fontos gyártó igyekszik innovatívan jelen lenni benne: a Google az Android mobil operációs rendszerrel, az Intel a netbookokba szánt kis fogyasztású Atom chipsettel, az Apple az iPhonera épülő szolgáltatás és programozófelülettel, az Opera a böngészője mobil változatával, stb.
Fontos hátteret ad a mobil hálózatiságnak az eleinte csak fizetős szolgáltatások révén elérhető navigációs eszközökben, majd ingyenes térképszolgáltatásokban, fényképezőgépekben megjelenő geolokáció (az arra épülő berendezések és eljárások) elterjedése. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése